Visste du (k)att?

...en katt har 32 muskler per öra, medan en människa bara har nio.

...i samma kull med kattungar så kan det vara olika pappor till ungarna.

...en katt har ungefär 500 smaklökar, medan en människa har 9000. Människor har ett betydligt bättre smaksinne och kan uppfatta många smaker som en katt inte kan.

...en katt som ramlar ner från något alltid landar på tassarna? Katten är så smidig att den vrider sig i luften jättefort tack vare sitt böjliga skelett och sina supersnabba reflexer. Katten klarar ofta ett fritt fall på mer än fem meter - utan att skada sig.

...katter är känsliga mot laktos och vanlig mjölk? Det är alltså inte bra att ge dem mjölk och grädde som många tror. Precis som vi människor slutar kattungen att producera laktas, när de slutar dia. 

...en katt normalt sover uppemot 16 timmar per dygn?

...katter kan springa upp till 50 kilometer i timmen? De är snabba djur! Men de kan bara springa så fort under korta spurter. Dessutom kan de hoppa ungefär två meter rakt upp i luften från stillasittande.

...morråren är viktiga för att katterna ska kunna bedöma sin storlek? De använder nämligen sina morrhår när de ska krypa in någonstans, för att se om de får plats.

...det finns något som heter taurin i kattmat? (Det finns i råttor/kött också.) Om inte katten får i sig taurin blir den blind.

...man ibland kan man se på kattens färg vilket kön den har? Om katten är både svart och röd är det en hona (i 99 fall av 100) och är det en hane som ser ut så är han steril.

...kattungar varken kan kissa eller bajsa de första veckorna? I stället slickar mamman dem i rumpan varje gång de har ätit. Då sätter hon i gång en reflex som gör att kattungen utför sina behov.

...kattungar är både blinda och döva när de föds? Efter ungefär tio dagar öppnar de ögonen och när de blivit ungefär tre veckor kan de både se och höra.

...den äldsta katten i världen blev 38 år och 3 dagar? Hon hette Creme Puff och bodde i Texas i USA. 

 

Ett hus utan katt är bara ett hus. -Ett hus med katt blir ett hem! 
"Må hända, att för dej är de bara katter. 
 
Men för mej är de håriga barn som går på alla fyra och inte kan prata rent."

 

 © attitude is everything!

 

SE* Shaningo's

Irisvägen 6
Värmdö
13956
0731-592222 info@shaningos.se
Drivs med Webnode