Om NEVA MASQUERADE

"BLÅÖGD SIBIR" 
Neva masquerade är en "maskad" sibirisk katt, det vill säga ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg medan kroppsfärgen är generellt ljus och ögonen är blå - till skillnad från de traditionella färgerna hos en sibirisk katt.
Neva masquerade är en intelligent och nyfiken ras som med glädje följer sin familj i hälarna samtidigt som de gärna "pratar". 

Har man en Sibirisk katt, SIB eller Neva Masquerade, NEM har man både en katt och en hund, allt i samma djur. Det är en beskrivning man ofta ser i böcker och på internet när man söker information om dessa raser. Jag kan bara instämma att det är en bra beskrivning, kan då givetvis endast uttala mig om mina katter. Dem följer mig som en liten ankfamilj varje morgon när en ny dag börjar! Missar inte en enda morgonsyssla, är till och med med och väljer kläder för dagen. Ringer det på dörren är någon av katterna där på nolltid för att kolla vem det är som kommer. Dem är näst intill påflugna när det kommer besökande, oavsett om det är några dem känner eller inte. Kanske har jag haft tur eller så speglar det rasen...Jag har hittills inte haft några problem att introducera nya katter för varandra. Rasen verkar vara väldigt vänlig i sinnet och har en positiv nyfikenhet vilket gör att dem oftast hanterar nya situationer väldigt bra!

 

NEVA-MASQUERADE ÄR:

En spinnande kraftfull katt, som är intelligent och lojal mot människor, som älskar sin familj över allt annat. En ursprunglig tamkatt, med egenskaper som utvecklades under århundraden utifrån den miljön och den kultur som format den. Den har funnits till sällskap, både i små byar som i stora städer. 

Några av den sibiriska kattens medfödda egenskaper är; en otrolig tålighet mot vinterfrosten, mot sommarhettan, mot höststormen. Den sibiriska katten blir inte ens blöt i regnet! Den trivs trots hård kyla med sin skyddande päls, med tassarnas tjocka tofsar som isolerar, med öronens runda form med tofsar och med den breda svansen runt sig när den sitter på den lurviga rumpan och håller värmen. 

I ryssland kan villkoren att överleva vara hårda för katter. Den sibiriska katten har den vitaliteten som behövs, den är smidig och har utvecklat en stor skicklighet från generation till generation. Ryssland är ett stort land, de har 13 olika tidszoner. Det finns Sibiriska katter från olika delar av landet och med lite olika uttryck och anlag. Alla sibiriska katter har sin personlighet. Men alla har de ovan nämnda egenskaperna.

Den sibiriska katten har en förmåga att morra likt en hund om den blir arg. Många menar faktiskt också att den sibiriska katten är så nära man kan komma en hund, utan att det faktiskt är en hund. Detta beror förmodligen på att den sibiriska katten är mycket människokär och gärna följer sin ägare överallt. Den vill vara med överallt och är mycket nyfiken. I övrigt är det en aktiv katt som anses vara intelligent och läraktig. I Ryssland används den exempelvis ofta som cirkuskatt.

I övrigt finns det många ägare till sibiriska katter som vittnar om att rasen har en förkärlek för vatten. De leker gärna nära eller i vatten och det finns även anekdoter som berättar om katter som frivilligt simmar en sväng om tillfälle bjuds.

Den Sibiriska katten/Neva Masquerade är en stor kraftfull katt och önskvärt är att de har härliga lodjurstofsar på öronen! Det är en stor skillnad storleksmässigt på hanar och honor och det ska det också vara. Honorna väger oftast mellan 3 - 5 kg, och man ser oftast ett femininare uttryck vilket också är önskvärt att det ska vara en tydlig könsprägel på utseendet. Hanarna väger vanligtvis runt 6 -7 kg men det är inte ovanligt att man främst utomlands ser de som väger runt 9 - 12 kg. Rasen växer långsamt och anses fullvuxen och färdiguvecklad först vid 5 års ålder.

Neva Masquerade blev godkänd som egen ras (syskonras) till den sibiriska katten i FiFe, först år 2009. 

Lite statistik på hur NEMA som ras utökats i Sverige sedan dess:

 • 2022    744
 • 2021    833
 • 2020    649
 • 2019    545
 • 2018    357
 • 2017    300
 • 2016    268
 • 2015    215
 • 2014    169
 • 2013    147
 • 2012    105
 • 2011    106
 • 2010    37
 • 2009    25

Källor: Wikipedia, www.signeringen.se, www.sverak.se 

 

Ett hus utan katt är bara ett hus. -Ett hus med katt blir ett hem! 
"Må hända, att för dej är de bara katter. 
 
Men för mej är de håriga barn som går på alla fyra och inte kan prata rent."

 

 © attitude is everything!

 

SE* Shaningo's

Irisvägen 6
Värmdö
13956
0731-592222 info@shaningos.se
Drivs med Webnode